Ученици 7. и 8. разреда, 4. и 5. јуна 2024. године у оквиру екскурзије за ову школску годину посетили су источну Србију.

Виминацијум је бивши римски град, највеће градско насеље у горњој Мезији, настаје на десној обали Млаве, у близини њеног ушћа у Дунав код данашњег Костолца. Виминацијум је имао провостепену стартешку важност за римску нимперију. Настанак Виминацијума уследио је након дугих ратова, који су током I века п.н.е. вођени  са затеченим домородним становништвом. Доласком легије VII Claudia из Далмације 60-тих, започиње изградња зиданог логора. Виминацијум брзо израста у град, што је и озваничено проглашењем муниципијума, под Харијаном 117. г. На натписима се помоње као MUNICIPIVM AELIVM VIMINACIVM.

Лепенски вир сматра се једним од најстаријих праисторијских локалитета у Европи и датира у периоду од 6500 до 4500 годин п.н.е. Он је најпознатији по каменим скулптурама које су представљале божанства становника Лепенског вира откривено, истражено, али измештено на виши положај од 1965. до 1970. године.

Ђердапска клисура састоји се од четири клисуре и три котлине. Прва је Горња клисура у којој је корито Дунава широко 1,8км а дужина клисуре је 14км. Дунав из Горње клисуре прелази у Љупковску котлину, која је добила име по румунском граду Љубкова. Дунав се ту проширује на 1,3км и дубину воде 19м. Клисура је дугачка 10км. У другој клисури, Госпођин вир, речно корито је широко 1.28км, а дубина воде је 92м. Клисура је дугачка 15км. Туристичко средиште ове клисуре је Лепенски вир.

Голубачки град средњовековно утврђење из друге половине XIII века са девет кула висине 20-25м које су повезане градским зидовима. Голубац данас има око 20000 становника. У приобаљу Дунава урађено је пристаниште. У околини се налази манастир Туман, чију је цркву, по предању, подигао Милош Обилић.